• aga-kooktips
  • kooktips

basisrecept cupcake aga meri.meri traditioneelkookgerei

Cupcake Basisrecept

Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 25 minuten
Ovenstand:

  • 170 C°
  • 325 Fahrenheit
  • AGA 2-oven, de bovenste oven
  • AGA 3-oven, links onder
  • AGA 4-oven, rechts onder
  • Rayburn stand 3, bovenste oven


Ingrediënten:

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 2 eieren op kamertemperatuur


Benodigdheden:

  • 12 papieren cupcake vormpjes
  • Beslagkom
  • Mixer


Voorbereiding:

Haal de boter, eieren en melk uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker en weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Meet alles secuur af dit is erg belangrijk voor een goed cupcake beslag.


Beslag maken:

Doe de zachte, op kamertemperatuur gekomen, boter in een kom en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Mix het mengsel met de mixer op middelhoge snelheid, hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en ontstaat een luchtige massa.

Voeg nu 1 voor 1 de (kamertemperatuur) eieren toe. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag per ei weer goed door met de mixer op middelhoge snelheid.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Cupcake vormpjes vullen:

Zet op de warmtescheidingsplaat de 12 papieren cupcake bakvormpjes klaar. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van elk papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Tip! Zet de papieren cupcake vormpjes in een cupcake blik. Hierdoor gaan ze niet schuiven en kunnen ze niet omvallen tijdens het vullen.
Ook tijdens het bakken zullen uw cupcakes mooier in vorm blijven.
 

Bakken:

Bak de cupcakes 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.
Ovenstanden:

170 C°
325 Fahrenheit
AGA 2-oven, de bovenste oven
AGA 3-oven, links onder
AGA 4-oven, rechts onder
Rayburn stand 3, bovenste oven

Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.

Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden.

Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.

Afkoelen

Zijn je cupcakes te bol om ze mooi op te maken, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

 

Producten uit de Kookgerei Winkel gebruikt voor de Cupcakes 

Beslagkom: Traditioneel Kookgerei W2938-AGA-cupcake-muffin-cakevorm  AUD101-dubbele-ovenwant-roos   W2383-AGA-12-muffins-tray-diep