• aga-kooktips
  • kooktips

Betty-traditioneel-citroentaart-recept

De beste citroentaart ooit!   “Betty”

Voorbereiding: 45 minuten
Baktijd: 40 minuten
Ovenstand:

220 C°
425 Fahrenheit
Standaard gasoven stand 7
AGA 2-oven bovenste oven
AGA 3-oven bovenste oven
AGA 4-oven rechter boven oven
Rayburn stand 8 bovenste oven

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 140 g boter, op kamertemperatuur
  • 85 g poedersuiker
  • 3 eierdooiers
  • 255 g bloem
  • 1 tot 2 eetlepels water

 

Voor de citroen crème:

  • 5 losgeklopte eieren
  • 140 g witte basterdsuiker 
  • schil van 2 citroenen
  • 90 ml citroensap
  • 150 ml double cream

 

Benodigdheden:

  • Quiche vorm
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Keukenpapier
  • Sauspan
  • Warmtescheidingsplaat

 

Het deeg:

Meng, in een kom, de boter met de poedersuiker tot een crème. Voeg de eierdooiers toe.  Meng daarna, met de handen, de bloem voorzichtig, met wat water indien nodig, tot het deeg een zachte bal vormt. Plaats in de koelkast en laat gedurende 10 minuten afkoelen.

Bekleed de bodem van het  quiche blik (28cm) met keukenpapier en vet de zijkanten in met boter.

Neem het deeg uit de koelkast, rol het uit tot de maat van uw quicheblik, rol het voorzichtig rond uw deegroller en til het hiermee op de vorm. Druk het voorzichtig in de vorm en rol daarna de deegroller over de bovenkant om zo al het overtollige weg te snijden.

De Citroencrème:

Meng de losgeklopte eieren met de poedersuiker. Voeg hierbij de fijn geraspte citroenschil en citroensap, samen met de slagroom. Meng het geheel in een sauspan en warm zachtjes. Niet oververhitten. Giet in de vorm met het deeg.

Bakken:

Bak eerst 20 minuten midden in de oven op stand:

220 C°
425 Fahrenheit
Standaard gasoven stand 7
AGA 2-oven bovenste oven
AGA 3-oven bovenste oven
AGA 4-oven rechter boven oven
Rayburn stand 8 bovenste oven

Plaats de taart na 20 minuten in een oven op stand:

130 C°
275 Fahrenheit
Standaard gasoven stand 2
AGA 2-oven onderste oven
AGA 3-oven rechts onder oven
AGA 4-oven links boven oven
Rayburn stand 2 bovenste oven

Bak de taart op deze stand verder, ongeveer 20 minuten (of tot hij volledig is opgesteven)

Haal de taart uit de oven, laat afkoelen, bestrooi met poedersuiker of desgewenst met plakjes citroen en geniet!

 

Kookgerei uit onze online kookgerei winkel dat werd gebruikt voor deze Citroentaart

KCMIX24 KCMIX18 KCMIX12 beslagkom AG30001 AGA RVS Sauspan  W2658 Quiche Blik AGA kaiser   A1611-VLAKKE BAKPLAAT AGA SCHEIDINGSPLAATKOUDE PLAAT