• AGA-4-oven-front

 

Wat is een AGA Cooker?

De AGA is 80 jaar geleden in Zweden ontwikkeld en past in iedere keukenstijl. De AGA wordt driemaal geëmailleerd in de meest uiteenlopende kleuren.
Er zijn 2-, 3- en 4 oven- AGA's, AGA's met kookplaten en sinds 1999 zijn er ook conventionele modellen op de markt gebracht. AGA's worden nog steeds in Coalbrokedale gegoten, waar de eerste Engelse AGA's gemaakt werden.

De aanschafprijs van een AGA is hoog, u gaat hier niet over één nacht ijs, maar als de AGA eenmaal geplaatst is, nadat hij in onderdelen bij u thuis aangeleverd is en door 2 personen opgebouwd is tot uw AGA, zult u snel merken dat de hij niet meer weg te denken is in de keuken, het hart van het huis, waar hij zijn warmte en gezelligheid uitstraalt. Het is even een omschakeling, voor het eerst op een AGA koken, maar al snel zult u merken dat het vaak zelfs makkelijker is. Geen probleem om tijdens het koken/bakken in de ovens kijken. Er is een natuurlijke luchtcirculatie (dit in tegenstelling tot de gewone ovens), dus een cake of soufflé "zakt" niet in bij het kijken. U zult er levenslang plezier aan beleven en bovenal: misschien zelfs uw kleinkinderen.

 

Wat is zo anders en bijzonder aan het koken op een AGA fornuis?

Het grote verschil in kooktechniek tussen een AGA cooker en een gewoon fornuis zit hem in het gebruik van de ovens. Op een gewoon fornuis gebruikt men meestal de kookplaten of gaspitten terwijl men af en toe ( 20% van de tijd) gebruik maakt van de oven, dus ± 80% bovenop en 20 % de oven.

Bij een AGA is dit juist het omgekeerde: het meeste kookwerk gebeurt in de ovens!

Er wordt ook wel eens gesproken van 80/20% koken. Hier doelt men op het in 80% van de tijd gebruik maken van de ovens. 

 

Voor welke bereidingswijzen is een AGA geschikt?

Alle kook- en baktechnieken zijn met een AGA uit te voeren zoals:

 

  • koken
  • bakken
  • braden
  • grillen
  • poffen
  • roosteren
  • slow cooking                            
  • smoren
  • stomen
  • wokken
  • stoven
  • en sudderen

 

AGA traditional 4-oven gereviseerd tweedehands

     

Hoe zijn de temperatuur-zones van de ovens en de kookplaten van een AGA Cooker?

AGA Cookers/fornuizen hebben, in tegenstelling tot de Rayburn Cookers/fornuizen, standaard vooringestelde temperatuurzones voor de ovens en de kookplaten.

Hier een oven-en kookplaat temperaturen overzicht van de AGA 2, 3-en 4 oven modellen.

aga temperatuur zones 2-3-en 4 oven       

Een Warme AGA is altijd klaar voor gebruik

Het geheim van de warme AGA zit in de gietijzeren ovens die een constante temperatuur hebben.
De AGA is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en altijd direct te gebruiken.
Door een thermostaat wordt de warmte constant gehouden. 
De AGA is gebaseerd op het principe van warmteopslag.
De brander zit onder de hete plaat en de wamte wordt dus onder de kookplaten door en rondom de ovens geleid. 
Door zijn goede isolatie gebruikt de AGA een minimale hoeveelheid brandstof.
 
Voor meer informatie over de AGA's kunt u altijd contact opnemen.